Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A futam

Miről is szól a verseny?

2018-ban 10.-ik alkalommal vág neki számos nemzet sportág iránt elhivatott versenyzője a nagy afrikai kalandnak. Tulajdonképpen ezt a futamot a Dakar rally hétköznapi emberek számára is elérhető túra versenyeként tartják számon. 2016-ban 34 ország 150 csapata várta izgatottan a januári budapesti hidegben, hogy 16 nappal később az afrikai forróságban közel 9000km-el a háta mögött átgördüljön a cél vonalon. A verseny alapfilozófiája egy karitatív célokat támogató túraverseny. A résztvevő csapatok amelett, hogy számos élményt kapnak Afrikától és az ottani lakosoktól, jótékony adományokkal támogatják a világ legszegényebb országai közé sorolt nemzetek lakóit. Több mentőt indít a vöröskereszt, amelyek később  Afrikai országokban tesznek szolgálatot, illetve a versenyzők által összegyűjtött adományokat kamionok szállítják le a rászorulóknak. A verseny 2018 január 12.-én indul és 16 nappal később Gambiában Banjul városban ér véget. A 16 nap alatt a mezőny átszel számos európai országot és afrikába érve marokkón, mauritánián, szenegálon keresztül érkezik meg Gambiába.

2018-ban a verseny, túra és a 4×4 kategóriában induló járművek szinte azonos útvonalon teljesítik a távot. A verseny és az a 4×4 túra kategória indulóinak több lesz a földutas, nehéz szakasz, de az esti táborok célpontjai ugyanazok lesznek. Az elmúlt évekhez képest rövidebbre vettük a marokkói etapokat, hogy több idő legyen kalandra, utazásra. A verseny szakasz kevésbé lesz megpróbáltató és sokkal inkább látványos és káprázatos lesz, mint az elmúlt években. Kevesebb lesz az időkapu feladat, és több lesz a klasszikus geocaching. A versenyzőket elvisszük régi barlangrajokhoz, krokodilokhoz, és a sivatag egyéb kincseihez. Szenegálban, ahol már évek óta nem járt a futam szavannás, klasszikus afrikai földutak és kis falvak várnak az indulókra.

START – BUDAPEST 2018. Január 12. 14:00

A futam idén is Budapestről rajtol. Ezúttal a Lurdy Ház ad otthont a rajt ceremóniának. A Bamako túra kategóriában két kerék meghajtású autóval is megtehető. Lesznek szakaszok, amiket majd egy picit meg kell kerülni.

EURÓPA

Az idei futam is egy extra hosszú, 4 napos szuper maratoni etappal kezdődik. Versenyfeladatok a magyar és szlovén földutakon lesznek, péntek éjjel.

MAROKKÓ

Látványos hegyi utak, takaros berber falvak, sziklás földutak és gyors régi dakar-szakaszok jellemzik Marokkót az idén is. A 2016-os futamon megpróbáljuk elkerülni az ország csapadékos, nedves részét. Marokkó kemény lesz, de az idei marokkói etapok rövidebbek lesznek, így több időtök marad felfedezésre, megismerésre és a köves földutaktól állandóan széteső autó szerelésére. Idén végre Dakhlaban táborozunk a termál forrás közelében.

MAURITÁNIA

Az idén 5 teljes napot tölt a mezőny ebben a mesés országban. A mezőny visszatér a B2 Beachre, a versenyzők pedig végig izgulhatják az Atar-Tidjikja-Kiffa háromszöget terepen. Aranysárga dűnék, romantikus oázisok és az “isten hátamögöttiség” érzése fogja jellemezni Mauritániát az idén is.  A nouakchotti kötelező megálló után az ország keleti, füves szavannái fele veszi az irányt a mezőny.

SZENEGÁL

Szavannák, fekete nők, krokodilok, vizilovak. Szenegál leglátványosabb kis falvain át dönget a mezőny le a Simenti Nemzeti Parkig. Majd innen áthasítunk Gambiába.

GAMBIA

A futam idén másodszor eljut Gambiába, ahol megdőlt a diktatúra és újra béke van. A fárasztó két hét után néhány nap tengerparti buli és lazulás vár a mezőnyre.